Årsmelding 2022

4 Utvikling i befolkning og lokalsamfunn

Korona-pandemien, som har holdt landet i et stramt grep med ulike restriksjoner for samvær og samlinger, har sluppet taket. Det økonomiske presset på tjenester og handelsvarer etter sykdom verden over i produksjons- og transportnæring trodde vi skulle lette. Presset har fortsatt.

Krigen i Ukraina startet i slutten av februar 2022. Denne medførte at hele Ukraina er satt i en krise- og krigstilstand. Norge har samlet mottatt over 30.000 flyktninger i 2022. Ukraina som mateksportør blir også rammet. Sanksjoner mot Russland som gass-eksportør har også påvirket. Samlet har dette gitt prisøkning på matvarer og energi, i tillegg til andre varer som allerede hadde steget.

Lokalt har innbyggere og næringsliv vært påvirket av verdens hendelser, med lokalt økonomiske konsekvenser.

Lokalsamfunnet vårt har åpnet opp og tatt imot 57 flyktninger fra Ukraina. Tilbakemeldinger på mottak, bosetting og inkludering er bra.

4.1 Folketallsutvikling

Antall fødsler og dødsfall i kommunen er omtrent som tidligere år. Det er en del flere utflyttinger enn vanlig. Det spesielle er den store innflyttingen som øker vesentlig grunnet bosetting av flyktninger. Samlet fører dette til at befolkning 1. januar 2023 er på 2848. Eneste året vi har hatt høyere folketall etter SSB-statistikk, er 1. januar 2015 da det var 2861 innbyggere.

Kommunen har både plass til, og behov for, flere innbyggere sett opp mot kapasitet og tilbud i kommunale tjenester og tilgjengelige boareal.

Oversikt over folketallsutvikling, kilde SSB - Klikk for stort bildeOversikt over folketallsutvikling, kilde SSB

 

4.2 Arbeidskraft og arbeidsplass

Statistikk viser at vi har positiv utvikling i antall sysselsatte av innbyggerne våre. Vi har også økning i antall personer som arbeider i Bjerkreim. Ca 1/3 av denne økningen kommer fra jordbruk.

Sysselsetting i Bjerkreim, kilde SSB - Klikk for stort bildeSysselsetting i Bjerkreim, kilde SSB

 

4.3 SLT/politirådsarbeid

SLT står for samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak. Rådgiver i levekår har funksjonen som SLT-koordinator i kommunen. De fleste tiltak utøves i tjenestene.

Koordinator representerer kommunen i regionalt og nasjonalt nettverk, skal ha oversikt og samordne tiltak på tvers av tjenestenivåer og i samarbeid med politiet i tråd med SLT- modellen. I 2022 har det vært fire regionale nettverksmøter og det har vært regelmessig kontakt med bl.a. politiet og konfliktrådet.

Politiråd

Det er holdt to møter i politirådet i 2022. I møtene deltar kommunalsjefene for tjenesteområdene, kommunedirektør, ordfører og SLT-koordinator for kommunen. Fra politiet møter politikontakten og andre aktuelle representanter fra politiet. I møtene er det lokalt arbeid og forholdene i Bjerkreim som står i sentrum, men også risikobilde og utviklingstrender i et større perspektiv.

Lokal samarbeidsavtale mellom Sør-Vest politidistrikt og Bjerkreim kommune om«forebyggende arbeid, politikontakten, politiråd og SLT» ble årlig revidert, også i 2022, uten innholdsmessig relevante endringer. Satsingsområder blir videreført i 2023.

 

 

4.4 Folkehelse

Temaet for folkehelseprofilen 2022 var «livskvalitet». Folkehelseinstituttet (FHI) har valgt ut 34 relevante indikatorer for å si noe om livskvaliteten i Bjerkreim, sammenlignet med fylket og landet som helhet. På hele 13 av 34 indikatorer er Bjerkreim kommune signifikant bedre enn landet som helhet, og på 7 av 34 indikatorer plasserer Bjerkreim kommune seg blant de 10 beste kommunene i landet. Dette indikerer at folkehelsen i Bjerkreim stort sett er god, og at de fleste innbyggerne her har god livskvalitet.

Med bakgrunn i folkehelseprofilen er det likevel to områder kommunene har valgt å ha særlig søkelys på i 2022:

  • overvekt og fedme
  • muskel og skjelettplager

Tall viser at 30 % av 17-åringene i Bjerkreim har overvekt eller fedme. Dette har vært en utfordring i Bjerkreim fra statistikken startet i 2011. Det var grunnen til hovedsatsningen i «handlingsplanen for folkehelse» i 2022. Vi opprettet en tverrfaglig prosjektgruppe for å utrede mulige årsaker og iverksette tiltak som på sikt kan forebygge og redusere overvekt og fedme i Bjerkreim.

Tall fra primærhelsetjenestene (fastlege, legevakt, fysioterapeut og kiropraktor) viser at Bjerkreim kommune ligger signifikant dårligere enn landet som helhet på indikatoren for muskel- og skjelettplager. Utfordringen er størst blant kvinner over 45 år. De vanligste risikofaktorene for å utvikle muskel- og skjelettplager er inaktivitet, overvekt, røyking og arbeidsrelaterte faktorer. I 2022 startet arbeidet med å utrede mulige årsaker og iverksette tiltak som kan påvirke de bakenforliggende årsakene.