Årsmelding 2023

8 Landbruk, miljø og teknikk

Tabellen viser økonomisk oversikt over de ulike avdelingen. Regnskap opp mot budsjett, og endret budsjett for 2023, samt forbruk i prosent og regnskap for 2022. - Klikk for stort bildeTabellen viser økonomisk oversikt over de ulike avdelingen. Regnskap opp mot budsjett, og endret budsjett for 2023, samt forbruk i prosent og regnskap for 2022.

Kommunalområdet LMT består av en avdeling for bygg- og eiendom, en avdeling for landbruk og en avdeling for teknisk forvaltning. De ulike avdelingene har egne ledere med budsjett- og personalansvar.
Tjenester knyttet til skog og viltforvaltning ble fra 2023 lagt til et felles kontor for Dalane, noe som har bidratt til å gjøre disse tjenesteområdene mer robust med tanke på bemanning.

Økonomi

Kommunalområdet hadde i 2023 mindreforbruk på de fleste ansvarsområder. Ansvarsområdet 400 hadde også mindreforbruk i 2023. Resultatet viser også moderat mindreforbruk på flere tjenesteområder. 

Utfordringer

Det har vært et relativt stort press innenfor kommunalområdet, blant annet med flere investeringstiltak og mange større plansaker.  Organisasjonsendringen som er gjennomført i 2022, med tilhørende økning i bemanning, har avhjulpet dette i betydelig grad. Byggingen av Bjerkreim helsesenter er et prosjekt som krever relativt stor innsats fra avdelingen, og som i byggeperioden vil medføre noen utfordringer når det gjelder kapasitet til andre oppgaver.

Dronebilde, et oversiktsbilde av byggearbeidet Bjerkreim helsesenter - Klikk for stort bildeBildet er tatt i mars.

8.1 Vann og avløp

Økonomi

Vann- og avløpstjenesten (VA) er selvkostområde som dekkes av gebyrinntekter. For 2023 har det vært større inntekter enn utgifter.

Drift gjennom året

VA-området driftes med tre vannverk, ett renseanlegg, en rekke pumpestasjoner og ledningsnett. Denne driften har gått uten særskilte hendelser ut over det som kan forventes.

Når det gjelder vann har det tidligere vært noen utfordringer med at noen abonnenter tidvis opplever misfarget vann. Dette ser ut til å ha bedret seg noe. Kommunen søker å minimalisere dette problemet ved å foreta jevnlige spylinger av hovedledningsnettet. Alle vannverkene har god vannkvalitet, noe som dokumenteres med månedlige vannprøvetaking. Analyseresultatene viser at vannet er godt både med tanke på bakterier, pH, farge og smak.

Når det gjelder avløp har driften gått uten nevneverdige problemer i 2023.

8.2 Bygg og eiendom

Økonomi

I løpet av 2023 hadde bygg- og eiendomsavdelingen utgifter som var litt under budsjett, med et forbruk på 92,31%. Året ble preget av en nedgang i strømprisene, men det var en økning i kostnadene til varer og tjenester kjøpt fra eksterne leverandører.

Til tross for reduksjonen i strømprisene, fortsatte vi å sette søkelys på energieffektivitet, noe som resulterte i lavere strømforbruk sammenlignet med året før.

I løpet av 2023 normaliserte leveringen av tekniske komponenter seg, noe som gjorde at vi kunne håndtere eventuelle feil eller utfordringer innenfor normale tidsrammer.

De fleste drifts- og investeringstiltakene ble enten fullført eller prosjektering ble startet.

Drift gjennom året

Driften i 2023 var fremdeles preget av økning i både arbeids- og materialkostnader, selv om vi observerte en betydelig nedgang i leveringstiden på komponenter.

Bygg- og eiendomsavdelingen fortsatte med faglig utvikling av renholdsavdelingen, og har kjøpt nytt og moderne utstyr. Mer enn 50 % av renholderne har nå oppnådd sitt fagbrev som renholdsoperatør. Dette har resultert i økt trivsel på jobben og implementering av nye, moderne metoder i renholdsarbeidet.

Renholdsoperatører som har fått blomster av ordføreren. Står i trappeoppgang. - Klikk for stort bildeFeiret fagbrevet. Mer enn 50 % av renholderne har nå oppnådd sitt fagbrev som renholdsoperatør. Dette har resultert i økt trivsel på jobben og implementering av nye, moderne metoder i renholdsarbeidet.

Denne satsingen har ikke bare ført til bedre inneklima for brukere av våre bygg, men også redusert bruk av kjemikalier. Vi har begynt overgangen til å bruke utelukkende svanemerkede kjemikalier i daglig renhold, noe som er positivt for både brukere, ansattes helse og miljøet.

Vi støtte på noen utfordringer med reparasjon av gatelys om høsten. Dette skyldtes kapasitetsutfordringer hos Skina AS, vår leverandør for reparasjon av gatelys, som også betjener både Bjerkreim kommune og Rogaland fylkeskommune.

8.3 Teknisk forvaltning

Økonomi

Teknisk forvaltning fikk fra 01.01.2023 eget budsjettområde. Ansvarsområdet teknisk forvaltning ligger innenfor budsjett for 2023 med god margin. Grunnen til dette er delvis sykelønnsrefusjoner og delvis høyere inntekter enn budsjettert på gebyrsiden. Innen kart og oppmåling har vi merforbruk som skyldes store utgifter til avgifter, gebyrer, lisenser o.l. Dette er det tatt høyde for i budsjett for 2024.

Ingen andre tjenester ligger samlet sett over budsjett i 2023. Innenfor byggesaker er det i løpet av 2023 registrert høyere inntekter fra byggesaksgebyr enn det som er budsjettert. 

Drift gjennom året

I 2023 er det arbeidet videre med tiltak som ble iverksatt i 2022. I tillegg er det i 2023 startet et omfattende arbeid for å oppdatere matrikkelen; for å kontrollere at kommunen legger til grunn korrekte opplysninger i forbindelse med kommunale avgifter mv. 

To kommunale forskrifter har blitt revidert og vedtatt i 2023. I tillegg har gebyrregulativet blitt gjennomgått og oppdatert med nødvendige hjemmelshenvisninger. Mye av dette arbeidet er initiert av kommunikasjons- og dokumentasjonsavdelingen, og det har vært utstrakt samarbeid mellom avdelingene. En stilling på teknisk forvaltning har vært øremerket til arbeidet med standardheving av matrikkelen, som startet før sommeren 2023. Arbeidet forventes å pågå utover i 2024. 

Samtidig er det gjennomført kartlegginger av eiendommer som er tilknyttet det kommunale vann- og avløpsnettet. For eiendommer med krav om vannmåler er det sendt ut krav om installasjon av vannmåler for de fleste landbruks- og næringseiendommer, og vannmålere er blitt installert. Oversikt over vannmålere i kommunen er digitalisert, og alle manuelle føringer er avsluttet. Oversikten oppdateres ved behov.  

Ellers er det gjort ytterligere kartlegginger når det gjelder arbeidsrutiner for å effektivisere arbeidet og etablere metoder for internkontroll. 

Når det gjelder planarbeid har vi jobbet med flere store og viktige planer; det gjelder kommuneplanens samfunnsdel, samtykkebehandling av tre vindkraftverk, reguleringsendring for NSEP Hetlandskogen, områdeplan for vindkraftverk på Moifjellet, planinitiativ for Vikeså sentrum vest, fortetting i hytteområde på Stavtjørn og reguleringsplan for turistsatsingen Back Yard Camp, blant flere andre. 

Byggesaker og andre henvendelser er håndtert fortløpende. Prioriteringsliste for fremtidige tilsyn er begynt på (tilsynsstrategi).

Spesielle utfordringer i året

I forbindelse med at teknisk forvaltning har øremerket en stilling til arbeidet med gjennomgang av matrikkeloppysninger, har det vært behov for å leie inn ekstern hjelp. Dette behovet forventes å bestå inntil arbeidet med matrikkelgjennomgangen er ferdigstilt, forhåpentligvis innen utgangen av 2024. 

8.4 Brann, beredskap, feiing og forebygging

Drift gjennom året

Driften gjennom året har i hovedsak gått som normalt. 

Bjerkreim kommune søkte i 2022 om å bli tatt opp som medlem i Rogaland brann og redning IKS fra årsskiftet 22/23. Dette ble avslått, men med åpning for at det kan være en mulighet fra 24/25. Eigersund og Bjerkreim har en samarbeidsavtale med Rogaland brann og redning IKS hvor sistnevnte ivaretar de lovpålagte rollene knyttet til ansvar for brannberedskap for begge kommunene. Den avtalen som tidligere har vært gjeldende mellom Bjerkreim og Eigersund, ble så reforhandlet for å tilpasses den nye situasjonen. I denne avtalen er det fortsatt Eigersund kommune som har ansvaret for brannmannskapene og daglig drift av brannberedskapen i Bjerkreim.

Spesielle utfordringer i året

Det har ikke vært spesielle utfordringer knyttet til selve brannberedskapen, men det er gjennom året lagt ned en betydelig innsats for å søke å avklare den fremtidige organiseringen av brannberedskapen. Det er utført et stort arbeid med gjennomføring av ROS-analyse, forebyggendeanalyse og beredskapsanalyse for brannvesenet. Dette er dokumenter som har vært modne for gjennomgang og fornyelse, og også dokumenter som skal må være oppdaterte når vi blir medlemmer i Rogaland brann og redning gjennomføres.

8.5 Landbruk

Økonomi

Inntekter og utgifter for landbruk var i balanse. Det har vært høy aktivitet på landbrukskontoret også dette året. Den ene fagkonsulenten i halv stilling ble pensjonist i sommer, og han har jobbet en god del ekstra over tid for å få unna alle arbeidsoppgavene i avdelingen. Ny, dyktig fagkonsulent ble tilsatt i 70 %, etter budsjettvedtak i kommunestyret i desember 2022 om å øke stillingen med 20 %. 

 

Drift gjennom året

Mesteparten av tiden går til statspålagte oppgaver med forvaltning av flere tilskuddsordninger, og søknader om tiltak etter ulikt lovverk. Forvaltning av produksjonstilskudd med risikobaserte kontroller, er tidkrevende og tar mer ressurser. Kontrollene blir mer målrettet, og det oppdages noen feil som fører til trekk i tilskudd.

Bjerkreimsbøndene er aktive med stadig å utvikle og utvide gårdenes jordbruksarealer. Vi har godkjent flere søknader om nydyrking (samlet 109 dekar), bygging av flere kilometer med jordbruksveier og godkjent og digitalisert mange dekar med innmarksbeite som spredeareal. Det er innført forbud mot dyrking av myr, og det kan bare gis dispensasjon i helt spesielle situasjoner – noe det ikke ble søkt om eller innvilget i 2023.

Geir i steinur - Klikk for stort bilde Kevin Molstad/Destinasjon Bjerkreim

Innovasjon Norge bevilget ca. 9 millioner (mot 5,8 i fjor) i tilskudd til flere prosjekt i Bjerkreim (femte største potten av kommunene i fylket). To melkebruk fikk tilskudd til bygging av løsdriftsfjøs, en til nytt sauhus og flere til om-/påbygging for ammekyr. INR brukte 46 % av midlene i Rogaland til melkebruk, som har høyest prioritet, 9 % til ammeku, 8 % til storfe og 7 % til sau. 

I 2022 hadde ca. 46 % av melkebrukene i kommunen kyrne i løsdriftsfjøs og 54 % i båsfjøs. Løsdriftskravet for storfe som innføres fra og med 2034, er derfor svært utfordrende da det er behov for store investeringer i en næring som over tid har hatt for dårlig lønnsomhet. I jordbruksavtalen ble det for 2024 bevilget 100 millioner kroner ekstra i en nasjonal pott gjennom Innovasjon Norge som skal tildeles for ekstra stimulering til bygging av løsdriftsfjøs for storfe. Samme formål har også heving av maksimal tilskuddssats for disse prosjektene. Dette har alt virket positivt i Bjerkreim, med økende antall søknader til INR. 

I 2021 prioriterte kommunene i Rogaland og Statsforvalteren å gi SMIL-tilskudd til bønder som ville fjerne piggtråd på eksisterende gjerder, og erstatte dette med ny topptråd. Bjerkreim ønsket å videreføre dette viktige tiltaket, og har fått prioritert tilskudd til slike søknader også i 2023. Vi har tildelt SMIL-midler til renovering av et gammelt, verneverdig hus i Ørsdalen, og eierne ble i desember hedret med kommunens byggeskikkpris. 

De tre siste budsjettårene har kommunestyret prioritert å bruke en god del midler på å bygge opp og stadig fornye reiselivsportalen Destinasjon Bjerkreim. Web-portalen, Instagram og Facebook ble lansert sommeren 2021. Oppdragsavtale med dyktige folk hos næringshagen TEAL og en dyktig fotograf, har skapt god aktivitet på sosiale medier i Norge og mange andre land. Målet er flere besøkende til Bjerkreim som legger igjen penger hos de nå 24 medlemsbedrift-ene i 2023, samt de 13 samarbeids-/støttemedlemmene.

Spesielle utfordringer i året

I 2020 – 2022 tildelte Stortinget tilskuddsmidler i flere runder med mål om å motvirke negative konsekvenser for næringslivet av covid-19-utbruddet. Totalt fikk Bjerkreim kommune tildelt 1,6 millioner, der alle tiltakene ble gjennomført og tilskuddene utbetalt. Heldigvis ble 2023 et normalt år uten koronarestriksjon-er.

Klima og miljø er tema som jordbruket har hatt oppmerksomhet på i mange år. Målrettede tilskuddsordninger som nå gjelder for hele Rogaland, har gjort at flere bønder i Bjerkreim har spredd husdyrgjødsel med nedfellingsutstyr, og dermed redusert forurensingen av nitrogen/ammoniakk til luft.  Ny gjødselvareforskrift har politikerne varslet/skremt med i mange år, og nå kommer den trolig til våren. Innstramminger kommer, men vi håper at den ikke vil føre til at bønder må redusere dyretallet i stort omfang. 

8.6 Skogbruk og viltforvaltning

Skogbruk - aktivitet

Bjerkreim kommune sin skogfondskonto hadde ved årsskiftet en beholdning på om lag kr 90.000,-.

I 2023 ble det avvirket knappe 3000 m3 tømmer og det var lite nyplanting. Dette  reflekterer lav aktivitet i skogbruket i kommunen.

Til skogsbilveganlegg ble det betalt kr. 225 000 ble utbetalt i tilskudd.

Fjoråret var et overgangsår, Bjerkreim kommune ble en del av et vertskommunesamarbeid for skog- og viltforvaltning i Dalane.

Skogbruk – drift

Den lave aktiviteten i skogbruket frigjorde tid til statspålagte oppgaver og ga den nye skogbruksansvarlige anledning til å bli bedre kjent med Bjerkreim kommune og bøndene.

Risikobasert foryngelseskontroll ble gjort på en av kommunens hogstflater fra 2019, som var regulert til industriformål.

Arbeidet med en en kommunal hovedplan for skogsveger er i gang. Dette dokumentet vil gi føringer for prioriteringer for hvilke veier som blir prioritert i behandlingen av tilskuddssøknader.

Tiltaksstrategien for nærings- og miljøtiltak i Dalane er ferdig og sendt ut på høring. Strategien vil føringer for prioriteringene i skogkulturstrategiene i Dalane-kommunene med et sentralt mål om å balansere nyplantet og avvirket areal.

Fellesmøter har blitt gjennomført for å introdusere bøndene til skogbruksansvarlige og -regelverket.

Viltforvaltning - drift

Flere møter om viltforvaltning har blitt avholdt, med introduksjon av ny viltansvarlig.

Etter innføring av ny instruks med oppdaterte satser, ble det investert i nytt HMS-utstyr og obligatorisk kursing av ettersøkspersonell.

Tre anmeldelser ble levert; to om ulovlig jakt og en om brudd på veitrafikkloven  og dyrevelferdsloven.

Nye kommunale mål for viltforvaltningen er utarbeidet og sendt på høring, samtidig som en ny bestandsplan for Øvrabygda grunneierlag legges frem.

Viltforvaltning – aktivitet

I 2023 ble det felt 3 elg, 225 hjort og 41 rådyr i Bjerkreim, med fellingsavgifter i henhold til høyeste sats fra Miljødirektoratet.