Planstrategi 2024 til 2027

1 Formål med planstrategi

Plan- og bygningsloven (PBL) § 10-1 fastsetter at kommunestyret skal minst en gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Dette medfører at kommuneplanarbeidet knyttes direkte til kommunestyreperioden. Planstrategien setter et sterkt fokus på at planlegging skal være behovsstyrt og ikke gjøres med omfattende enn nødvendig. Dette er også nedfelt i PBL § 3-1 om oppgaver og hensyn i planlegging etter loven.

Hovedhensikten med kommunal planstrategi er å belyse kommunens planbehov og den skal gi grunnlag for å avgjøre hvilke planoppgaver som bør prioriteres i inneværende kommunestyreperiode. I planstrategien avklares det hvilke planoppgaver kommunen skal, bør og kan igangsette eller videreføre.

Den kommunale planstrategien er ikke en plan. Kommunal planstrategi er ikke en arena for å ta stilling til mål og strategier, men å drøfte utviklingstrekk og utfordringer som påvirker planbehovet. Planstrategien er retningsgivende for kommunens planlegging og har ingen direkte rettsvirkning i forhold til kommunens innbyggere. Det kan ikke fremmes innsigelse mot kommunal planstrategi

1.1 Planprosess og medvirkning

Det er ikke mange formelle krav knyttet til utarbeiding av planstrategi jfr. PBL § 10-1, men det må innhentes synspunkter fra statlige og regionale organer og nabokommuner. Forslag til vedtak i kommunestyret skal gjøres kjent i minst 30 dager før kommunestyrets behandling.