Kjøkken og ernæring

Bjerkreim omsorgssenter inkluderer kost og ernæring som en naturlig del av omsorgssarbeidet. Alle skal få lov til å bruke tid på måltidene.    
 

Mat handler også om det levde livet. Om minner og tradisjoner, men også om sorgen og savnet etter det som en gang var.
Beboerne skal få servert mat som de er vant med og som de liker godt. Måltidene skal serveres i hyggelige omgivelser og i en rolig atmosfære.

Omsorg i god mat

Vårt kjøkken skal sørge for at du får tilstrekkelig og tilpassede måltider, som smaker godt og sikrer optimal ernæring.
Det ligger mye omsorg i god mat!

Vi legger stor vekt på at brukeren skal ha gode måltidsopplevelser.  Det er fokus på bordmiljø. 

Personalet bruker bedre tid sammen rundt bordet, og tar gjerne litt på tallerken for å være selskap. Maten står i skåler og på fat under måltidene, og vi ser at de gjerne forsyner seg en ekstra gang. Dessert kommer gjerne opplagt i små delikate porsjoner, det er både innbydende og delikat. Kjøkkensjefen og kokkene prøver å tilbringe noe tid i måltidssituasjonen, dette for å få nærhet til og lytte til ønsker og behov.

Kjøkkenet har ansvar for sitt eget bord hvor det serveres middag til hjemmeboende eller beboere i omsorgsleiligheter.

Urtehage

Disse kan komme i kantina og få servert daglig middag sammen med andre. Dette er av særlig betydning da vi alle vet hva det betyr å spise sammen med noen. Maten smaker ikke like godt i ensomhet.

Utenfor spisesalen har vi anlagt urtehage og jordbærtårn, duft og aroma fra friske urter og ramsløk i maten skaper begeistring, og alle venter spente på at jordbærene skal bli modne.

Vi har også litt bærbusker og frukttrær, og rabarbra fra egen hage… det er stor stas når maten er ekstra kortreist og nyplukket.

Syltetøyet er, når sesongen tillater det, hjemmelaget og variasjonen er stor. Her nevner vi  solbær, jordbær, rabarbra, tyttebær og aprikos… noen ganger vanker det litt molter fra en pårørende som har plukket litt ekstra…

Kjøkkensjef Ann Karin har tatt tak i mattradisjoner, både lokalt og nasjonalt. Hun har mye med seg i kofferten som nordlending, men har også taket på tradisjonelle vestlandske retter og bakst.

Smørbrød og koldtbord

På dager med litt ekstra tid så steiker vi lapper eller vafler på stua sammen med beboerne, og når beboerne ønsker å bake brød, så svinger kjøkkenet opp en deig og så baker vi sammen og får litt godlukt på avdelingen. Kveldsmaten smaker ekstra godt den kvelden kan du vite.

Det å ha kjøkkenet i institusjonen er av stor betydning for at vi skal lykkes med god omsorg for brukeren, derfor legger vi også vekt på å tilpasse behovene til hver beboer, dette være seg kort- eller langtidsopphold. Fleksible løsninger og faglært personell har mulighet og evner for tilpasning.

I institusjonen har vi mange i livets siste fase, det er av stor betydning at også pårørende blir tatt godt vare på i denne stund. Vi påser at det serveres frukt og måltider den tiden de tilbringer med sine.

Alle beboere i institusjonen og pensjonister/uføre har mulighet til å benytte seg av selskapservice fra kjøkkenet. Dette er leveranse av kaker, smørbrød, koldtbord eller varmmat til selskaper i egen regi.