2 Ordskifte i sakene
Taleren skal henvende seg til møteleder («ordfører»), ikke til forsamlingen. Dersom ordfører tar ordet, skal ordet rettes til «kommunestyret». Hen skal holde seg nøye til saken eller delen av saken ordskiftet gjelder. Møteleder passer på at dette blir gjort.
Taleren må ikke si noe som krenker forsamlingen, noen av medlemmene eller andre. Det er heller ikke lov å lage uro for å gi uttrykk for misnøye eller enighet.
Bryter noen ordensbestemmelsene, skal møteleder advare hen, om nødvendig to ganger. Retter vedkommende seg da ikke etter reglementet, kan møteleder ta fra hen ordet, eller ved avstemning la forsamlingen avgjøre om vedkommende skal stenges ute fra resten av møtet.
Møteleder må ikke avbryte noen som har ordet, med mindre det er for å håndheve bestemmelsene i reglementet, eller for å rette misforståelser og lignende fra talerens side.
Vil møteleder ta del i ordskiftet med mer enn korte innlegg, skal hen overlate ledelsen av møtet til en annen.
Før ordskiftet i en sak har startet og under ordskiftet, kan det folkevalgte organet, med alminnelig flertall, vedta taletid for hvert innlegg. Kommunedirektør og en representant for hver politisk partigruppe kan få unntak.
Hvis kommunestyret/folkevalgt utvalg mener at en sak er drøftet ferdig uten at det kommer fram nye fakta i saken, kan det med alminnelig flertall vedta å slutte ordskiftet om saken.
Ved behandling av forslag om kortere taletiden eller å slutte ordskiftet, får bare en taler ta ordet for og en imot forslaget, hver bare en gang og med høyst to minutters taletid.
Talere som stiller spørsmål til avklaring fra ordstyrer eller administrasjonen, skal til vanlig få svar etter egen taletid. Ved korte avklaringer kan det gjøres direkte i talerens innlegg.