Hva er omsorgsstønad?

Omsorgsstønad er et økonomisk tilskudd som kommunen gir til deg som har særlig tyngende omsorgsarbeid.

Hvem kan få omsorgsstønad?

Hvis du har et særlig tyngende omsorgsarbeid, kan du få innvilget omsorgsstønad. Det er et tverrfaglig vurderingsteam i levekåravdelingen som behandler søknaden din og som avgjør om du skal ha omsorgsstønad. 

Hvordan søke om omsorgsstønad

Du kan bruke kommunens søknadsskjema hvis du ønsker det.

I søknaden bør du vise til hvilke utfordringer den du gir omsorg til har, hvilke oppgaver du gjør og omfanget av disse. Det er også en fordel om du kan beskrive på hvilken måte omsorgen du gir, virker belastende på deg. Du bør også oppgi om den du gir omsorg til, mottar hjelpestønad fra Nav.

Du kan ta kontakt hvis du trenger hjelp til å søke. Husk å få samtykke til å søke fra den du gir omsorg til.

 

Spørsmål og svar om omsorgsstønad

Her finner du svar på spørsmål vi får om omsorgsstønad. Hvis du ikke finner svar på spørsmålet ditt her, er du velkommen til å ta kontakt med kommunen.
Hvor mye omsorgsstønad kan du få?

Omsorgsstønad er ikke ment å skulle dekke den omsorgen du gir time for time. Hvor mange timer du vil få omsorgsstønad for, vil være basert på en skjønnsmessig vurdering.

Vi vil også se på hvilke andre helse- og omsorgstjenester den du gir omsorg til har. Hvis vedkommende også har hjelpestønad, kan denne bli trukket fra omsorgsstønaden.

Timelønnen for omsorgsstønad tilsvarer timelønn for ufaglærte uten ansiennitet. Fra 1.5.2022 er timesatsen kr 155,33.  Denne blir justert i forbindelse med lønnsoppgjør hvert år.
 

Forholdet mellom hjelpestønad og omsorgsstønad

Hjelpestønad

Hjelpestønad er en ordning som Nav forvalter. For å ha rett til hjelpestønad, må man ha behov for tilsyn og pleie på grunn av medisinsk tilstand. Det betyr at man trenger hjelp til personlige gjøremål som friske mennesker ikke trenger. Hjelpebehovet omfatter også stimulering, opplæring og trening. Hjelpestønaden skal altså gå til å dekke utgifter man har til pleie og tilsyn. 

Hjelpestønad skal ikke gå til praktisk bistand som matlaging, rydding, vasking eller innkjøp. Dette regnes som kommunale helse- og omsorgstjenester og er hjelp som kan være grunnlag for å få omsorgsstønad. Omsorgsstønad er ikke ment å dekke utgifter man har til helse- og omsorgstjenester, men er et tilskudd til pårørende, for det omsorgsarbeidet de har tatt på seg.

Les mer om hjelpestønad på www.nav.no.

Sammenhengen mellom stønadene

Det kan være at omsorgsstønaden blir innvilget til det samme formålet som hjelpestønaden, altså pleie og tilsyn. Da kan kommunen velge å innvilge færre timer omsorgsstønad, tilsvarende det man har fått innvilget i hjelpestønad. Derfor kan kommunen kreve at man søker om hjelpestønad før eller samtidig med at dere søker om omsorgsstønad. Vi kan ikke vente med å behandle søknaden til dere har fått svar fra Nav, men vi kan gjøre om vedtaket ditt hvis den får innvilget hjelpestønad etter at du har fått innvilget omsorgsstønad. Du vil i så fall få informasjon om dette i vedtaket ditt. Du er forpliktet å gi beskjed til kommunen om hjelpestønaden blir innvilget.

Forholdet mellom pleiepenger og omsorgsstønad

Pleiepenger er for deg som må være borte fra jobb for å ta vare på en utviklingshemmet og svært alvorlig syk person. Det er Nav som forvalter pleiepenger. Pleiepenger kan gis for alvorlige syke barn, personer i livets sluttfase eller personer som er utviklingshemmet og alvorlig syk. Du finner mer om vilkårene og søknadsprosessen hos Nav.  

Du må gi beskjed til kommunen, dersom du mottar pleiepenger for omsorgen du yter.

Hvor lenge kan du få omsorgsstønad?

Du kan få omsorgsstønad for inntil ett år om gangen. Når perioden du har fått innvilget omsorgsstønaden for nærmer seg slutten, må du søke på nytt. Da vurderer vi om du fortsatt skal ha omsorgsstønad.

Hvis du ikke søker innen utgangen av perioden, blir omsorgsstønaden din automatisk stoppet. Det er lurt å tenke på at du ikke bør bli økonomisk avhengig av å måtte yte omsorg til dine nærmeste. Husk at omsorgsstønad ikke gjør deg mindre sliten. Det er viktig at du søker om avlastning eller andre helse- og omsorgstjenester i tide.

Foreldrepenger og omsorgsstønad

Omsorgsstønad er pensjonsgivende inntekt. Du opparbeider deg rett til foreldrepenger i perioden du har omsorgsstønad, og inntekten blir tatt med når det skal beregnes hvor mye du får i foreldrepenger.

Med mindre du er ansatt av kommunen, vil du bli regnet som frilanser.

Hvis du mottar omsorgsstønad mens du har fødselspermisjon, anses du å være i arbeid. Du kan ikke få fulle foreldrepenger fra Nav når du er i arbeid. Du må derfor søke om utsettelse eller gradert uttak når du mottar omsorgsstønad. Dersom du ønsker å få fulle foreldrepenger, må du kontakte kommunen for å få inn en vikar for omsorgsarbeidet ditt mens du er i foreldrepermisjon. 

Husk å fylle ut melding om foreldrepermisjon
 

Feilutbetaling av omsorgsstønad

Det er ditt ansvar å sjekke at du har fått utbetalt riktig omsorgsstønad. Hvis du har fått utbetalt for mye og du burde ha skjønt dette, kan kommunen kreve at du betaler tilbake det du har fått for mye, så langt som tre år tilbake i tid. Det er derfor viktig at du varsler levekårsavdelingen med en gang du oppdager at du har fått for mye utbetalt.

Hvis du har fått utbetalt for lite omsorgsstønad, ta kontakt med levekårsavdelingen.

Klage på avslag

Om vi ikke innvilger søknaden om omsorgsstønad, sender vi et avslag. Du har rett til å klage på vedtaket du får fra kommunen. Du må klage innen fire uker fra du mottok vedtaket. I klagen din må du nevne hvilket vedtak du klager på og hva du ønsker å få endret i vedtaket. Du bør også komme med opplysninger som kan ha betydning for behandling av klagen.

Du må sende klagen til levekårsavdelingen som skal vurdere klagen først. Hvis vi ikke tar klagen din til følge, sender vi den til Statsforvalteren i Rogaland som behandler den.

Les mer om klage på tjenester.

Artikkelliste