Svangerskapet

Jordmor tilbyr svangerskapskontroll for alle gravide i Bjerkreim. Denne tjenesten finner du på kommunehuset på Vikeså.

Velkommen til svangerskapskontroll hos jordmor

Jordmor er tilstede vanligvis mandag, torsdag og annenhver fredag (i partallsuker).

I svangerskapet er det frivillig om du vil gå til svangerskapskontroll hos lege eller jordmor, eller vekselvis begge. Du kan bestille time hos jordmor direkte, eller hos helsesykepleier på tlf. 51201158 som er der hver dag.

Jordmor jobber etter nasjonale retningslinjer og jordmor sitt arbeidsområde er:

  • Det normale svangerskapet
  • Den normale fødsel og barseltid
  • Familieplanlegging og prevensjonsveiledning.

 

Nyttige lenker:

Gode levevaner før og i svangerskapet (PDF, 2 MB)

Er du gravid? Venter dere barn?  (PDF, 598 kB)


Ultralyd av gravide - Helsenorge

Denne filmen forklarer hele forløpet knyttet til fosterdiagnostikk

 

Jordmor legger særlig vekt på:

Tiltak som fremmer god helse og naturlig utvikling av svangerskapet.

At du føler deg trygg i forhold til forestående fødsel.

At du/ dere som foreldre får en god start sammen med det nye barnet.

At du er foreberedt på barseltid og amming.

At du har kjennskap til dine rettigheter som gravid, fødende og barselkvinne.

Jordmor samarbeider med blant annet lege og helsesykepleier. Når du er hos jordmor blir det satt av god tid til samtale, informasjon og undervisning. Det blir og kontroll av blodtrykket, lytting av barnets fosterlyd, måling av magen sin vekst og urinprøve.

Alle gravide blir tilbudt ultralyd i svangerskapet. Det blir sendt henvisning til tidlig ultralyd som foregår rundt svangerskapsuke 13 og rutineultralyd som foregår rundt svangerskapsuke 19. 

Gravide over 35 år får tilbud om NIPT-test. Ved en slik test gjøres det en analyse av fosterets arvestoff for å avdekke kromosomfeil. Prøven tas som en blodprøve fra mor (Helsedirektoratet, 2021). Ta tidlig kontakt med jordmortjenstesten for henvisning til tidlig ultralyd og NIPT-test.

Dersom noe avviker i graviditeten sender jordmor henvisning til spesialisthelsetjenesten for videre undersøkelse.

Fastlegen blir kontaktet ved behov for sykemelding, mistanke om urinveisinfeksjon, eller dersom man bruker medisiner eller har sykdommer som bør følges opp.

Svangerskapskontroller:

Svangerskapskontroller

Svangerskapskontroller
Uke Hvor Tema
6-8 Jordmor Levevaner. Henvise til spesialisthelsetjenesten (UL evt NIPT)
12 Lege Blodprøver
16 Jordmor Arbeidssituasjon
24 Jordmor Viktigheten av å kjenne daglig liv. I trygge hender. Kikhostevaksine
28 Lege Blodprosent. Evt glukosebelastning mellom uke 24-28
32 Jordmor Amming
36 Jordmor Fødsel
38 Jordmor Scoringsskjema- håndtering av svangerskap etter termin
40 Jordmor Scoringsskjema- håndtering av svangerskap etter termin
41+3 SUS Terminkontroll

 

Les hva helsenorge.no sier om svangerskapskontroller. 

Her finner du også nyttig informasjon om kosthold , trening , røyking, alkohol , vanlige plager i svangerskapet.

 

Kjenn liv

Kjenn liv

Å kjenne at babyen sparker og beveger seg er tegn på at den har det bra. Den som best kan følge med på livet i magen, er den gravide selv.  Les mer på kjennliv.no

Bekkenet og spinning babies

Bekkenet

Bekkenet består av flere bein. Normalt er det liten bevegelighet mellom de ulike beina. Ved graviditet blir leddbåndene mellom beina påvirket av svangerskapshormoner, som gjør at de blir mer tøyelige og bekkenet blir mer fleksibelt. Dette er en naturlig prosess som klargjør bekkenet til fødsel. Hos noen gravide kan bevegeligheten mellom de ulike bekkenbeina utløse smerter.

Her er en veldig bra og beskrivende film som omhandler bekkenleddsmerter

 

Her kan du lese en artikkel fra fysioterapeuten.no fra mai 2020. Den handler om at det kan være nyttig å få veiledning og hjelp av fysio/manuellterapeut dersom en sliter med bekkenplager i svangerskapet. Uttdrag fra artikkelen: 

"I 2018 kom nye retningslinjer som krever at leger og jordmødre anbefaler gravide å være fysisk aktive. Retningslinjene er basert på forskning som viser enormt mange helsegevinster for gravide som trener. - Et stort flertall av de gravide er redde for å gjøre feil. De hører skrekkhistorier om mødre og venninner som har endt opp i en rullestol grunnet bekkenleddsmerter. Og de hører at enkelte ikke klarer å bevege seg etter fødsel. Dermed blir de livredde for å bevege seg, og ikke minst redde for å trene. Vi må hjelpe kvinnene slik at de får bedre svangerskap, lettere fødsler og kommer seg raskere etter fødsel, sier Anzjøn Holbø"

 

Spinning babies

Spinning babies er et konsept utviklet av den amerikanske jordmoren Gail Tully. Det går ut på ulike øvelser som skal hjelpe den gravide å komme i balanse med kroppen sin, slik det blir mer plass til babyen i magen. Dette fremmer barnet til å innstille seg riktig i bekkenet. Barnet i magen har en stor jobb foran seg under fødselen. Med hjelp av riene skal barnets hode flektere og barnet skal skru seg og rotere ned i bekkenet på lettest mulig måte. Det at mormunnen dilaterer til 10 cm er ikke nok i seg selv til at barnet skal komme ut. Ledene del, som oftest hodet, må flektere og rotere på riktig måte sammen med skuldrene til barnet. Vanligvis skjer dette fint ved hjelp av riene. Men en kan som vordende mor hjelpe til med denne jobben med ukentlig og daglig gjøre noen enkle øvelser.

Spinning babies programmet fokuserer da på hvor babyen er i bekkenet og posisjonen gjennom fødselen. Det handler ikke om å snu babyen, men å hjelpe til med den naturlige rotasjonen i fødselen og forebygge feilinnstilling slik fødselen kan utvikle seg normalt.

De tre prinsippene i spinning baby er:

  • Balanse
  • Tyngdekraft
  • Bevegelse

Her er noen videoer som omhandler spinning babies:

Daglig øvelse en kan gjøre de siste mnd i svangerskapet.

Flere øvelser.

Hvordan få foster i tverrleie over i hodeleie.

 


 

Du skal alltid ta kontakt med jordmor eller lege dersom:
  • Du mistenker fostervannsavgang.
  • Bløding i svangerskapet
  • Vedvarende magesmerter
  • Regelmessige sammentrekninger i livmor (rier)
  • Lite fosterbevegelser
  • Etter svangerskapsuke 24 kan fødeavdelingen kontaktes direkte. 

 

Ta gjerne og kontakt dersom :

  • Du er redd for å bli gravid pga en tidligere fødsel.
  • Trenger å rådføre deg, eller samtale om abort.
  • Har ulike spørsmål.
Erklæring av farskap

Ugifte foreldre må huske på å registrere farskapserklæring. 

Det kan være lurt å gjøre dette før fødselen. Dette kan nå gjøres elektronisk.

Slik gjør du

For at det kan gjøres elektronisk må mor først gå inn og registrere far, deretter får far melding om å bekrefte farskapet. For at en kan registrere farskapet elektronisk, må en være over svangerskapsuke 22, mor må være ugift og bo i Norge, barnet må være, eller forventes født i Norge, begge må ha norsk personnummer og være over 18 år.

Farsskapserklæring elektronisk

Farskap kan også erklæres ved personlig oppmøte hos jordmor, fastlege eller NAV dersom en ikke oppfyller vilkårene for elektronisk registrering. Far må da møte opp sammen med mor, fylle ut skjema og signere, samt vise legitimasjon. Etter at sykehuset har sendt en melding til folkeregisteret om at du har født barnet ditt, vil barnet få tildelt et eget personnummer.

Mer om farskapserklæring.

Tilrettelegging i Svangerskapet

Det er ikke en sykdom å være gravid, men en kan få mange plager og utfordringer i graviditeten. Dette kan gå ut over evnen til å jobbe som før.

Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge for deg på jobb slik du kan fortsette i jobb så lenge som mulig. For eksempel at du får ekstra pauser i løpet av arbeidsdagen, unngår tunge løft, går over til dagvakter om du jobber nattevakter. Har du en jobb som kan utsette fosteret for fare for eksempel arbeid med kjemiske stoffer, eller arbeid med fysisk aggressive pasienter, kan du ha krav på svangerskapspenger. 

Mer om svangerskapspenger.

Informasjon om graviditet og arbeidsmiljø.


 

Mamma Mia

Unik app til alle gravide og nybakte mødre.

Mamma Mia er et selvhjelpsprogram som fremmer trivsel og helse i tiden før og etter fødsel.

Mamma Mia er laget for å gi deg best mulig kunnskap og støtte i denne tiden. Målet er at du skal føle deg trygg og trives i rollen din. Først under siste del av graviditeten og som nybakt mamma etterpå.

Programmet følger deg fra uke 21 i svangerskapet til barnet er 6 mnd. Appen er spesielt utviklet for å motvirke fødselsdepresjon og uro og gir hjelp til å takle negative tanker og følelser som kan komme. Les mer om Mamma Mia.

Mamma Mia er utviklet av Changetech i samarbeid med Norske kvinners sanitetsforening og regionsenter for barn og unges psykiske helse.


 

Benedikte Myksvoll
Jordmor
E-post
Telefon 51 20 11 59
Mobil 40 44 49 56

Åpningstider

Åpningstider jordmor

Mandag og torsdag 
Fredager i partallsuker
8-15

Adresse

Nesjane 1
4389 Vikeså

Inngang mot Svelavatnet

 

Kart