Viktig informasjon om koronaviruset

Russ bør teste seg

Russelue, ill. FHI - Klikk for stort bilde

Det ble mandag kveld registrert seks smittetilfeller hos russ på Nord-Jæren. Det er usikkert hvor mange av russekullet på 2500 ungdommer som har deltatt i feiringen den siste tiden, men smittevernoverlegene på Nord-Jæren beskriver situasjonen som uoversiktelig.

TIL ALL RUSS
Alle som er russ, bør teste seg snarest og være i karantene frem til første prøvesvar er mottatt. Deretter må man ta ny test fem dager senere, men man trenger ikke være i karantene i mellomtiden.

All russeaktivitet bes lagt på is til situasjonen er avklart.

TIL NÆRKONTAKTER AV PERSONER MED PÅVIST COVID
Blir man regnet som nærkontakt til en som er smittet, må man være i karantene i 10 dager uavhengig av om første test er negativ. Dette gjelder altså dersom du har vært mindre enn to meter fra en person, som du vet har fått påvist COVID-19, i mer enn 15 minutter. Se fhi.no. Dersom man har deltatt i russeaktiviteter der smittevernregler ikke har blitt overholdt, og det er mange deltakere som man ikke har oversikt over, bør man vurdere å regne seg som nærkontakt eller kontakte lege for råd før man avslutter karantene.

TIL HUSSTANDSMEDLEMMER
Husstandsmedlemmer uten symptomer trenger ikke teste seg. Situasjonen som nå har oppstått, gjelder russen selv, og testingen gjøres for å få oversikt over situasjonen. Men det er viktig at alle som får symptomer, tester seg.

(Denne teksten er i alle hovedsak hentet fra Stavanger kommunes hjemmesider og rådene baserer seg på smittevernvurderinger gjort av kommunelegene på Nord-Jæren.)

Bjerkreim 4. mai 2021

Knut Vassbø