Framside

Mørket er her - bruk refleks!

Finn frem refleksene dine, sjekk at de fortsatt har effekt og fest de på ytterjakkene. Eller gå ut og kjøp deg en ny liten livredder denne dagen!

Mørket kommer - bruk refleks.JPG - Klikk for stort bilete
Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små
Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk i følge Trygg Trafikk.  Vi vet at refleks virker, men fortsatt er det for få som bruker refleks! De siste årene er det rundt 4 av 10 som bruker refleks. Trygg Trafikk skal gjøre nye tellinger i november, og håper at antallet stiger.

I Rogaland ble det registrert rundt 2000 personer skadet i trafikken de siste 5 årene (2013- 2017), blandt dissse var rundt 200 fotgjengere. 59 trafikanter omkom i denne preioden, og 9 var fotgjengere (SSB). Hittil i år er 7 personer omkommet på veiene i Rogaland. Marker refleksdagen og bidra til å få ned ulykkene!  

Effekten av refleks er høyere enn mange tror
Fotgjengere har høyere risiko enn mange andre trafikanter, især i mørke. Risikoen er minst dobbelt så høy for å bli påkjørt i mørke som i dagslys.  Ulykkene skjer ofte fordi bilførere klarer ikke å oppdage mørkkledde fotgjengere i mørke før det er for sent. Det viser seg også at sjansen er større om kvelden for at sjåfører kjører med promille eller er mindre oppmerksomme på grunn av trøtthet. Og når vi vet at fotgjenger er langt dårligere beskyttet mot skader ved ulykker enn personer i bil, understreker det viktigheten av refleksbruk.  

Formålet med å bruke reflekser og klær med synlige farger og reflekterende materialer, er at du blir synlig, slik at bilføreren oppdager deg lettere, også i situasjoner hvor bilister ikke regner med noen fotgjengere.  Refleksbruk reduserer ulykker med fotgjengere. Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.

Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.

Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.

Tip om bruk av refleks
Trygg Trafikk anbefaler å henge refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene. Reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best. En refleksvest med sterk farge vil ha god effekt både både i mørke og i dagslys. Sjekk at fotgjengerrefleksen du bruker er merket med CE EN 13356, den er av god kvalitet. Men reflekser blir slitt, når du tar frem de gamle refleksene fra skuffen- sjekk ut at den har effekt!  Legg refleksene i lommen på jakkene du bruker, så slipper du å huske på å ta den med når du går ut.

Mer om refleks: https://www.tryggtrafikk.no/refleks/

Publisert av Tora-Britt Svela. Sist endra 06.12.2018
Fann du det du leitte etter?