Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn?

Har du det du trenger for å greie deg hvis vann og strøm plutselig blir borte?

Denne uka er det en landsdekkende kampanje som handler om egenberedskap. Målet er å øke folks kunnskap om egenberedskap, slik at flere gjør fornuftige forberedelser. Ofte er det ikke så mye som skal til for at du, og dine nærmeste, blir litt bedre forberedt.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre egen beredskap. De har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese (PDF, 14 MB). Her er det blant annet forslag til et beredskapslager for å klare seg hjemme i minst tre døgn.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

I Norge, som er blant verdens tryggeste og mest stabile land, er man vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi blir rammet av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

Det er flere forhold som gjør at det nå er aktuelt å komme med egenberedskapsråd til befolkningen selv om egenberedskapsuke blir gjennomført årlig.

Mer ekstremvær, pandemien og ringvirkninger av den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden, er noen av årsakene som åpenbarer sårbarheter ved bortfall av kritisk infrastruktur som eksempelvis strøm, vann eller mobilnett.

Ved å være forberedt, bidrar du til at de som trenger det mest får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap!

Råd for innbyggere, på nynorsk (PDF, 3 MB)

Råd for innbyggere, på engelsk (PDF, 3 MB)

Råd for innbyggere, på ukrainsk (PDF, 3 MB)

Øvelse:

Sjekk din egen beredskap