Bjerkreim kommune

Viktig informasjon om koronaviruset

En hilsen fra politikontakten

En hilsen fra politikontakten

- med viktig informasjon  
Politikontakt Svanhild Wetteland-Skåra - Klikk for stort bildePolitikontakt Svanhild Wetteland-Skåra

Politikontakten er kjent med at barn og unge kjører ATV og andre motoriserte kjøretøy i Bjerkreim. Jeg vil derfor si noe om lovverket rundt dette og håper med det at foresatte og andre voksne reflekterer over faren forbundet med dette og gir egne barn gode holdninger på området.

Veitrafikkloven gjelder over alt, også på privat eiendom.

Barn under 16 år kan KUN kjøre ATV som går MAX 6 km/t.

Går kjøretøyet fortere enn dette, SKAL kjøretøyet registreres, fører være over 16 år og inneha gyldig førerkort for den klassen kjøretøyet er registrert i.

Dersom din første tanke når du leser dette er: "Jeg har kjørt traktor siden jeg var 9 år, det har alltid gått bra", så vil jeg gjerne si at det er nok av eksempler på at dette ikke har gått bra! I tillegg så er kjøretøyene i dag både større og med kraftigere motor enn de ofte var før.

Konsekvensene av å la barn kjøre disse kjøretøyene kan være:

  • Utsettelse på førerkortet
  • Bot
  • Avkortning eller ingen forsikringsutbetaling ved uhell og/eller skade på gjenstand, eiendom eller person
  • Beslag av førerkortet til foresatt
  • Bekymringsmelding til barnevernet

Jeg mottar også noen spørsmål rundt dette med el-sykkel/-moped/-scooter. Reglene her er kort fortalt at den ikke skal kunne gå fortere enn 6 km/t når du KUN bruker håndgassen. Dersom man bruker trøene i tillegg, kan den komme opp i 25 km/t. Det er lett å koble om denne, slik at den kjører fortere uten å tråkke. Da bryter man loven og risikerer bot og i verste fall utsettelse på mopedførerbeviset. Hjelm er faktisk ikke påbudt, men anbefales på det sterkeste!

Igjen handler det om å gi barna våre gode holdninger og lære de forskjellen på rett og galt. Dette ansvaret ligger først og fremst på oss foreldre, det ansvaret må vi være bevisst og det må vi ta!

Hilsen politikontakt Svanhild Wetteland-Skåra