Framside

Ekstremværet er over

Regnvêr kutta.jpg - Klikk for stort bilete

08.12. kl. 10

Fylkesmannens beredsskapsavd. melder at ekstremværet Aina er over.
Vinden er nå nordvest liten og periodevis full storm 25 m/s. Vinden minker natt til lørdag, fra lørdag morgen ventes nordvest sterk kuling 20 m/s. Fylkesmannen gjør oppmerksom på at det NVE fortsatt har flom- og jordskredvarsel på gult nivå for deler av Rogaland og snøskredvarsel for Sauda.

Oppdatert 08.12. kl. 08:

Ekstremværet "Aina" er pågående i regionen. Både for nedbør og vind ser det likevel ut for at prognosene er noe lavere framover for Bjerkreim enn det har vært.
NVE sine målestasjoner i Bjordal og på Gjedlakleiv viser vannføring som kan være på retur. Vannføringen er likevel fortsatt stor på Gjedlakleiv. Vannet som midt på dagen torsdag 7. desember økte inn på Nesjane på Vikeså hadde en topp ca kl 14. Det har nå trukket seg tilbake en del.

Målestasjon Bjordal og Gjedlakleiv - Klikk for stort bileteMålestasjon Bjordal og Gjedlakleiv

Melding 07.12. kl.18:

Meteorologisk institutt (MET) har nå oppgradert værsituasjonen til ekstremvær. De gir følgende melding: I kveld, torsdag, økning til vestlig full storm 25 m/s på kysten og i fjellet, kan hende kortvarig sterk storm 30 m/s Det ventes vindkast på 30-40 m/s inn over land. Fra fredag morgen nordvest full storm 25 m/s, om kvelden minkende til liten storm 22 m/s. I sammenheng med den sterke vinden er det ventet høye bølger, 8-11 m, ytterst på kysten.

De varme og fuktige luftmassene som har gitt svært mye nedbør på Vestlandet, erstattes i ettermiddag, torsdag, av kjøligere luft. Det er fremdeles ventet nedbør de kommende døgn, i form av kraftige byger, kan hende med torden. På grunn av lavere snøgrense, og perioder med opphold, avsluttes den økte overvåkningen av nedbør, men er erstattet av OBS-varsel for nedbør.

MET opplyser at nedbørsfeltene rundt Bjerkreimsvassdraget og Hellelandsvassdraget kan få opp mot 35 mm nedbør de neste 12 timene og 40-50 mm nedbør det neste døgnet. Avgjørende for flomvannføringen er selvsagt temperatur. Det er først når vinden dreier over på nordvest at temperaturen ventes å synke.

Når det gjelder vinden er det ventet størst utfordringer nord for Obrestad.

Ny status 07.12.17 kl. 13.15:

Vannmengden ser ut til å flate ut i området. Nedbøren går nå over til byger og i flg MET vil snøgrensa trekke nedover til ca 700 meter i kveld og videre nedover i morgen. Det er godt nytt.  Dette tyder på at vi kan ha nådd toppen nå.

Status 07.12.17 kl. 12:

Vannstanden stiger dramatisk raskt. Vi vet enda ikke prognoser for hvor høyt det vil stige, men vannføring på Gjedlakleiv har passert det som var i starten av oktober.

Vannføring på Gjedlakleiv har heller ikke økt så brått tidligere som den har gjort i formiddag.

I tillegg meldes det kraftig vind de neste døgnene. Det vil ikke påvirke vannstanden hos oss, men gir behov for å sikre gjenstander og eiendommer på flere måter.

04.12.17:

Meteorologisk institutt har økt varselet i vårt område for flom og jordskred til oransje nivå. Dette er nivå tre av fire i alvorlighetsgrad, med rød som høyeste varslingsgrad. Grunnen for dette er ventet nedbør som kommer fra mandag kveld til torsdag. Trolig kommer det mest nord for Boknafjorden.

Mandag kveld og tirsdag ventes lokalt 120-140 mm/30t, onsdag ventes 60-80 mm/24t og torsdag ventes 90-120 mm/24t. I tillegg har vi utfordring med snømengden i fjellet som er ca 30 cm nå, og det ventes at det blir mildere og nedbøren kommer som regn i hele vårt område.

NVE har hatt telefonisk kontakt med kommunen i dag for å varsle om flomfare.

Meteorologisk institutt har også iverksatt økt overvåking av været og er i fase A av et mulig ekstremvær. Fase A er at det kan bli ekstremvær. Det er først i fase B at det konstateres ekstremvær og uværet blir gitt et navn.

Vi anbefaler innbyggere å ta sine forhåndsregler for å forberede seg på mye vann i området.

Rådmannen

Publisert av Tora-Britt Svela. Sist endra 11.12.2017
Fann du det du leitte etter?